AcasăAnimale20 de curiozități despre ursul brun

20 de curiozități despre ursul brun

Mai jos vă prezentăm o serie de curiozități despre ursul brun, unul dintre cei mai mari prădători de pe planetă. De la bun început trebuie menționat că ursul brun (Ursus arctos) este cea mai răspândită specie de urs, având o distribuție geografică extrem de mare. Trăiește în pădurile și munții din America de Nord, Europa și Asia.

1. Vederea urșilor bruni este foarte bună, dar auzul și mirosul sunt și mai bune. Prin urmare, își pot observa cu ușurință prada și o pot auzi apropiindu-se.

2. Urșii atacă rar oamenii, considerându-i niște ființe ciudate.

3. În funcție de zona geografică în care trăiește ursul brun, mărimea și aspectul acestuia se schimbă.

4. Una dintre cele mai interesante curiozități despre ursul brun este că cel mai mare exemplar a fost vânat in România. Cântarea 480 de kilograme.

5. Greutatea normală a unui urs brun variază de la 150 la 370 de kilograme, în funcție de vârstă, sex și chiar anotimp.

6. Ursul brun este omnivor: consumă hrană vegetală, animală și iubește peștele. Urșii distrug adesea furnicarele pentru a mânca larvele de furnici.

7. Urșii bruni au obiceiul de a-și marca teritoriul prin ruperea scoarței copacilor.

8. Cele mai apropiate rude ale urșilor sunt vulpile, lupii și ratonii.

9. În funcție de zona geografică, urșii bruni pot avea blana de culoare maro, neagră sau crem.

10. Urșii tineri sunt excelenți cățărători. Odată cu înaintarea în vârstă, această abilitate scade.

Urși tineri în apă

11. Urșii bruni pot trăi până la 30 de ani în sălbăticie, în timp ce în captivitate pot trăi mai mult, potrivit wwf.panda.org.

12. Aceste animale hibernează iarna, dar pot fi ușor treziți. În această stare, corpul lor consumă grăsimea acumulată în timpul verii.

13. Cea mai dificilă perioadă pentru un urs este primăvara, după hibernare. El aleargă încontinuu după mâncare, deoarece corpul său are nevoie urgentă de grăsime.

14. Urșii nu sunt sensibili la înțepăturile de albine în comparație cu oamenii.

15. După ce și-au recăpătat forțele în timpul primăverii, urșii bruni caută să se împerecheze.

16. Urșii bruni se nasc orbi, fără dinți și fără blană. Cântăresc aproximativ 500 de grame și se hrănesc cu laptele gras al mamei.

17. O ursoaică poate da naștere puilor în perioadă de hibernare. Ursuleții folosesc blana mamei pentru a se încălzi și îi beau laptele.

18. În timpul sezonului de împerechere, urșii sunt foarte periculoși. Ei scot un mormăit puternic și pot ataca oamenii fără un motiv aparent.

19. Ursul brun poate alerga cu 56 km/h.

20. Urșii bruni își petrec cea mai mare parte a vieții în singurătate. Ei caută un partener doar în sezonul de împerechere.

Distribuie acest articol:

Cele mai recente articole

De ce piloții de avioane nu trebuie să poarte barbă?

Mulți pasageri au observat că piloții au rareori barbă. Dacă credeți că asta este o alegere pur estetică, vă înșelați. De fapt, siguranța este...

Cutremurul care a schimbat axa Pământului și a scurtat durata zilelor

Mișcările Pământului sunt sensibile la evenimentele naturale care au loc în interiorul planetei, un exemplu fiind unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate vreodată...
error: