Ucis în 1485 și descoperit în 2012: povestea regelui Richard al III-lea

Foto: Wikimedia – Universitatea din Leicester

Eternizat în piesa lui William Shakespeare ca un tiran cu o reputație proastă, Richard al III-lea a avut o poveste complexă atât în ​​viață, cât și după moarte. A fost ultimul rege al dinastiei de York, fiind succedat  de dinastia Tudor.

Monarhul a murit în luptă și poate fi considerat ultimul rege englez care a murit în acest fel. La vârsta de 32 de ani a fost ucis în bătălia de la Bosworth, pe 22 august 1485. Acesta a fost și ultimul conflict din Războiul celor Două Roze care a pecetluit soarta dinastiei.

Înfrângerea lui Richard și a armatei sale a marcat și sfârșitul Evului Mediu în regiune. Când regele a fost ucis în apropierea orașului Market Bosworth din Leicestershire, a început un mister care a durat secole.

Ce s-a întâmplat cu trupul lui Richard al III-lea?

La sfârșitul bătăliei, cadavrul regelui a fost îngropat în grabă și într-un mod simplu. Unele surse spun că a fost aruncat în râul Soar, motiv pentru care a rămas dispărut atât de mult timp. Alții spun că a fost ascuns intenționat pentru a nu fi batjocorit de noul rege.

Astfel, timp de cel puțin cinci secole, nimeni nu a știut unde se află scheletul fostului monarh englez.

Săpăturile arheologice

În 2012 s-au efectuat săpături arheologice într-un loc unde în trecut se afla o capelă franciscană, care a fost distrusă în secolul al XVI-lea, iar astăzi în acest loc există o parcare.

Experții din cadrul Universității din Leicester au descoperit în subteran scheletul bine conservat al unui bărbat care avea scolioză severă.

Foto: Universitatea din Leicester

Curios a fost că individul avea unele caracteristici asemănătoare cu fostul rege. Pe lângă scolioză, rămășițele indicau că a murit la o vârstă cuprinsă între 25 și 40 de ani; monarhul murind la vârsta de 32 de ani. Au fost observate și răni care, cel mai probabil, au fost rezultate dintr-o luptă.

Cercetarea

Oamenii de știință au supus scheletul unui test de datare cu radiocarbon, care a rezultat că omul a trăit între a doua jumătate a secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea.

Studiile au arătat, de asemenea, că bărbatul avea o dietă pe bază pe proteine, în special fructe de mare. Un alt pas a fost compararea rămășițelor cu descrierile istoricilor despre aspectul fizic al regelui. Asemănările erau izbitoare.

Richard al II-lea. Foto: Wikimedia

Cu toate acestea, analiza definitivă a fost compararea ADN-ului său cu doi descendenți ai surorii sale mai mari, Anne de York. Cercetătorii au fost încântați să descopere că există o corespondență între ADN-ul familiei lui Richard al III-lea și rămășițele găsite în situl arheologic.

După secole de mister, scheletul lui Richard al III-lea a fost îngropat din nou, dar de data aceasta cu onorurile specifice unui fost rege.

Distribuie acest articol:

Cele mai noi articole ale noastre