De ce miroase așa urât sconcsul?

sconcs

 Sconcs ul (Mephitis mephitis) este un animal solitar si sta impreuna cu alti sconcsi doar in perioada de imperechere. In regiunile mai reci, s-a observat ca sconcsul se adaposteste in vizuini pentru a-si pastra caldura corpului constanta.

Sconcsul are un excelent simt al mirosului si al auzului, insa este cunoscut pentru faptul ca nu vede bine. Dupa avansarea tehnologiei si marirea numarului de masini, a inceput sa cresca numarul de sconcsi calcati de acestea, deoarece nu vad cand o masina se indreapta spre ei doar atunci cand este prea tarziu.

Sunt raspanditi in America de Nord, America de Sud, precum si sud-estul Asiei. Prefera zone deschise precum padurile, campiile si terenurile agricole. De obicei, nu poate fi gasit mai departe de trei kilometri fata de o sursa de apa. De asemenea, poate fi gasit in zonele suburbane datorita abundentei de cladiri ce ii asigura adapost.

Sconcsul are cea mai cunoscuta metoda de aparare, mecanismul de imprastiere al mirosului puternic si neplacut, datorita celor doua glande perianale ce secreta o substanta uleioasa si urat mirositoare. Mirosul si compozitia chimica a acestei secretii este asemanatoare cu cea a mercaptanului, folosit in distributia gazelor naturale. Acesta apeleaza la sistemul sau de aparare doar cand este speriat de moarte.

Mirosul de sconcs cauzeaza greata si arsuri ale ochilor si cavitatilor nazale. Din cauza mirosului, rareori un sconcs este pradat de alte mamifere, insa cu toate acestea este mancat de pasarile rapitoare. Cu toate acestea, aproape 90% dintre sconcsi mor in prima iarna din viata lor. In captivitate pot trai chiar si 15 ani. Un alt lucru interesant despre sconcs,  este faptul ca unii oameni il pastreaza ca animal de companie, insa acest lucru este ilegal, deoarece acesta poate transmite rabia.
sursa: zoo.ro

Îți place articolul? Distribuie-l prietenilor tăi!