De ce sunt leneșii atât de lenți? Cum supraviețuiesc în sălbăticie.

Leneșii sunt cele mai lente mamifere de pe planetă. Fiind erbivori, nu au dinți ascuțiți sau alte avantaje fizice. Aceste creaturi sunt complet lipsite de apărare în fața prădătorilor. Cum supraviețuiesc leneșii în sălbăticie?

De ce leneșul se mișcă atât de lent?

Probabil, leneșul ar fi bucuros să se miște mai repede, dar nu are forța și energia pentru asta.

Cert este că frunzele pe care le consumă au un conținut scăzut de calorii. Având în vedere că plantele sunt bogate în fibre, stomacul lor le digerează în mai mult de o lună. Dieta slabă și digestia lentă duc la un metabolism lent.

Pentru a nu cheltui energie prețioasă, animalul doarme 14-19 ore pe zi și își petrece cea mai mare parte din viață atârnat de ramuri.

De asemenea, cercetătorii susțin că aceste animale au o vedere foarte slabă.

Cine îi vânează?

De fapt, leneșii au destul de mulți potențiali prădători. Jaguarii, anacondele și harpia sud-americană îi pot vâna.

Pentru a nu deveni cina unui prădător, un leneș stă departe de pământ și nu atrage atenția. Coboară din copac doar o dată pe săptămână pentru a-și goli intestinele.

În acest moment poate deveni pradă pentru jaguar, însă felina pur și simplu nu are răbdare să aștepte coborârea leneșului. Chiar dacă urcă în copac după el, nu poate ajunge pe ramurile subțiri.

Blana leneșului are o nuanță verzuie și îi permite să se camufleze în frunziș. Având în vedere că leneșul nu se mișcă mult, este dificil să-l observi din aer, conform lifegate.com

De asemenea, leneșii nu frecventează zonele din apropierea apei, astfel că riscul de a întâlni o anacondă este mic.

Îți place articolul? Distribuie-l prietenilor tăi!