Ce faci dacă te întâlneşti cu ursul? Sfaturi utile

Foto: dgwildlife.com

In Romania se afla un sfert din populatia de ursi bruni din Europa, aproximativ 6000 de exemplare. Populatia mare de ursi din Romania atrage de multi ani vanatori straini, care platesc bani grei pentru un trofeu.

De-a lungul timpului, in Romania, au existat numeroase incidente cu ursii. Datorita faptului ca in anumite perioade ale anului nu gasesc hrana, acestia coboara spre asezarile umane si fac prapad: omoara animale domestice, fura mancarea din gospodarii si intra in conflict cu oamenii. Din pacate, unii oameni nu au fost norocosi si au fost omorati de urs.

Cand te afli in vacanta intr-o zona de munte, exista sansa sa dai nas in nas cu un urs. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa nu intri in panica.

Multi turisti cred ca este provocator sa intalneasca un urs, de aceea unii aleg intentionat zone cunoscute pentru prezenta ursilor. Insa, ursul nu este un animal asa prietenos precum pare, sau asa cum cred unii.

Este un alergator extraordinar si are o forta de nici nu iti imaginezi.

Ce trebuie sa stii despre comportamentul ursilor

– Ursii nu ataca oameni fara motiv. Atunci cand ai intrat pe teritoriul lor, trebuie oarecum sa respecti regulile lor. De cele mai multe ori, ursii evita intalnirea cu oamenii. De aceea, daca stiti ca va aflati intr-o zona cu ursi, e bine sa faceti zgomot. In felul acesta ursii vor evita intalnirea.

– Ursul se simte amenintat de anumite activitati umane. Astfel, nu priviti niciodata un urs in ochi. Daca vrei sa-i faci o poza, nu folosi blitz-ul. Acesta il va face sa fie agresiv.

Ce sa faci daca ursul vine spre tine

– Nu face miscari bruste. Daca esti prea aproape de el si nu poti sa te indepartezi usor, ghemuieste-te si acoperati capul cu mainile. In felul acesta, organele vitale vor fi protejate si vazand ca nu misti, ursul va considera ca nu reprezinti o amenintare.

– Daca vezi un pui de urs, trebuie sa te indepartezi usor in liniste. Cel mai probabil ursoaica este prin apropiere, iar daca te vede va considera ca esti o amenintare pentru puii ei si te va ataca.

– Daca ai cu ce (pistol, goarna vuvuzela etc.), fa un zgomot puternic. Asta il va speria pe urs.

Foto: depositphotos.com

– Nu fugi. Ursul este mai rapid decat omul si te va prinde cu usurinta. Daca totusi alegi metoda alergatului si ai si ceva mancare la tine, ai sanse mari sa scapi. Daca arunci mancarea, ursul se va opri sa o miroasa. Astfel vei castiga timp si poti scapa nevatamat.

– Nu alerga la vale. Alergatul la vale creste viteza, dar exista sanse mai mari sa te impiedici. Astfel, ajungi o victima sigura pentru urs.

– Nu te urca in copac. Exista postibilitatea ca ursul sa urce dupa tine, deoarece s-au intamplat astfel de cazuri.

– Alearga prin zone cu obstacole (copaci, busteni, pietre etc.), deoarece ursul se strecola mai greu printre obstacole.

Ce sa faci pentru nu a atrage ursii

– Daca stai la cort, este recomandat sa-ti tii mancare in alta parte (eventual intr-un copac). Ursii nu vin sa atace oamenii, ei vin dupa mancare.

– Nu circulati noaptea prin zonele in care exista ursi. Exista posibilitatea sa va observe din timp si va puteti trezi cu el nas in nas.

– Nu circulati niciodata singur. Este recomandat sa fiti cat mai multi si cat mai galagiosi.

Distribuie acest articol:

Cele mai noi articole ale noastre