Din ce sunt făcute jeleurile? Este adevărat că sunt obținute din oase?

Din ce sunt făcute jeleurile. Foto: pixabay.com

Toată lumea le adoră, însă puțini știu din ce sunt făcute jeleurile. Unii le iubesc pentru forma lor, alții sunt atrași de textura elastică.

Desertul banal pe care îl cunoaștem astăzi era extrem de apreciat de către nobilii care au trăit acum câteva secole. Sursele istorice spun că jeleul lăptos aromat cu apă de trandafiri era principala atracție în timpul petrecerilor de la curtea regelui englez Henric al VIII-lea (1491-1547).

Din ce sunt făcute jeleurile moderne?

Jeleurile cu forme atractive pentru copii au apărut în Germania, în 1922, fiind fabricate de către compania Haribo. Jeleul pe care îl cunoaștem astăzi are patru ingrediente principale: gelatină, zahăr, apă și colorant alimentar.

Dar din ce este făcută gelatina?

Deși există și varianta vegetală obținută dintr-o algă roșie, producătorii utilizează pe scară largă gelatina de origine animală deoarece are o textură și o consistență mai bună. Aceasta este o versiune procesată a unei proteine ​numite colagen, care se găsește la multe animale, inclusiv la oameni. Colagenul reprezintă aproape o treime din toate proteinele din corpul uman.

Colagenul este o moleculă mare, fibroasă, care face pielea, oasele și cartilajele puternice și oarecum elastice. Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău produce mai puțin colagen, de aceea mulți oameni folosesc creme cu colagen pentru a-și menține fermitatea și elasticitatea pielii.

Gelatina care se găsește în jeleuri provine din colagenul obținut din oasele, copitele și tendoanele de la bovine și porcine, dar și din cartilajul peștilor. Pentru a produce gelatină, producătorii zdrobesc aceste părți și le tratează în prealabil cu niște substanțe acide pentru a descompune structurile celulare și a extrage mai ușor colagenul. După acest tratament, amestecul obținut se fierbe. În timpul acestui proces, molecula de colagen ajunge să se descompună parțial, iar produsul rezultat se numește gelatină. Aceasta se extrage cu ușurință deoarece se ridică la suprafață, formând o peliculă după ce amestecul se răcește.

Jeleuri în formă de ursuleți. Foto: depositphotos.com

Gelatina este un produs comestibil, deoarece este obținută din proteină animală. Este folosită pentru a prepara o varietate mare de deserturi, dar o găsim și în alte produse cum ar fi vitaminele, medicamentele, cârnații și conservele.

Deși producția de gelatină pare un proces barbar, trebuie admis faptul că este bună pentru oameni. Conține 18 aminoacizi esențiali care ajută la refacerea oaselor, ligamentelor și tendoanelor. În schimb, jeleurile nu sunt considerate alimente sănătoase din cauza conținutului ridicat de zahăr și a faptului că rămân lipite de dinți, putând cauza carii dentare.

Trebuie menționat că rahatul turcesc, deși se aseamănă cu jeleul, nu conține proteine de origine animală, acesta fiind obținut din amidon (care se găsește în cartof și porumb), zahăr și din pectină (care se găsește în fructe).

Recomandări