AcasăCuriozitatiPapă dezgropat și judecat. De ce Biserica Catolică a judecat un om...

Papă dezgropat și judecat. De ce Biserica Catolică a judecat un om mort?

Conducătorii Bisericii Catolice au fost foarte supărați pe unul dintre papi, încât au pus să îi fie dezgropat corpul și judecat. Procesul Papei Formosus a devenit cunoscut în istorie ca „Sinodul Cadavrului”.

Formosus a fost ales Papă cu unanimitate de voturi în anul 891

Ca de fiecare dată, schimbarea Papei aduce și o schimbare a strategiei politice a Vaticanului impusă de noul Suveran. Formosus avea foarte puțină încredere în cei doi împărați de atunci ai Sfântului Imperiu Roman. Astfel, cu ajutorul unui alt monarh, a pus la cale o detronare.

În încercarea de a-l detrona pe Guy Spoleto al III-lea, Formosus i-a cerut regelui francez Arnulf din Carinthia să invadeze Roma și s-o elibereze de sub autoritatea lui Spoleto.

Din păcate, planul nu a funcționat și Formosus a murit câțiva ani mai târziu. Deși fusese îngropat, dușmanii din timpul vieții sale doreau cumva să se răzbune.

În anul 897, Papa Ștefan al VI-lea a decis ca rămășițele lui Formosus să fie exhumate, puse în ținută papală și duse în boxa acuzațiilor pentru a fi judecate.

Formosus a fost declarat nedemn de a fi fost vreodată Papă, iar domnia și hotărârile sale au fost contestate. De asemenea, i-au fost tăiate degetele de la mâna cu care făcea semnul binecuvântării.

Călugării au reușit să recupereze cadavrul lui Formosus, însă numai după moartea lui Ștefan al VI-lea, trupul a fost reînhumat în necropola papilor de la Catedrala Sfântul Petru.

Papa Formosus

Surprinzător, Papa Sergiu al III-lea a reluat acuzațiile la adresa lui Formosus. Cadavrul fostului papă a fost exhumat din nou și judecat.

Biserica Catolică se delimitează astăzi de aceste acțiuni, pe care le consideră că au avut un substrat politic în acele vremuri.

Distribuie acest articol:

Cele mai recente articole

Este adevărat că Einstein a rămas repetent la matematică?

Albert Einstein a devenit subiectul mai multor mituri și povești urbane din cauza celebrității sale. Mai mult, multe dintre citatele atribuite lui Einstein pe...

A existat cu adevărat calul troian sau totul este o minciună?

Toată lumea a auzit legendara poveste a calului troian. La mijlocul anului 1250 î.Hr., Ulise a dat ordin să se construiască un cal de...
error: