Pacarana – cea mai prietenoasă rozătoare din lume

Rozătoarele mari nu sunt limitate doar la capibara. Un șobolan teribil de mare este pacarana. În lungime, aceștia cresc până la 80 de centimetri lungime, iar masa lor corporală ajunge la 15 kilograme.

Unde locuiește pacarana

Această „bestie” trăiește în 6 țări America de Sud: Ecuador, Peru, Bolivia, Brazilia, Columbia și Venezuela.

Preferă să trăiască în tropicele umede de pe versanții munților. Pacaranii trăiesc foarte rar singuri, în mare parte trăiesc într-o familie prietenoasă – părinți cu copii.

Nu construiesc găuri și nu caută adăpost. Abia înainte de apariția urmașilor, mama începe să caute adăpost.

Aceste animale au abilități extinse de comunicare care includ tot felul de sunete, de la clănțănitul dinților, la diverse atingeri cu labele.

Ce mănâncă pacarana

În timpul zilei, pacarana preferă să se ascundă, pentru a nu cădea în ghearele prădătorilor. La amurg merg în căutarea proviziilor și se hrănesc cu fructe, fructe de pădure și ierburi proaspete.

Ei caută mâncare deplasându-se pe sol. Dar, dacă este necesar, urcă într-un copac, fiind buni cățărători.

Cum se reproduce acest animal

Găsind o pereche, pacarana rămâne cu ea pentru totdeauna. Sarcina femelei durează aproximativ opt luni. Este extrem de rar ca să dea naștere la mai mult de doi pui.

Puii de pacarana se dezvoltă foarte repede, iar în a doua zi gustă încet mâncarea pentru adulți. Și după 3 săptămâni începe să mănânce fructe și nuci.

Îți place articolul? Distribuie-l prietenilor tăi!