8 păsări care nu pot zbura

Distribuie articolul să vadă și alții

8pinguinV-ați dorit vreodată să fiți un vultur zburând în înaltul cerului peste prerie? Dar să fiți precum miticul phoenix, ridicându-vă din propria cenușă? De secole oamenii s-au uitat cu nostalgie la libertatea păsărilor de a zbura și au fost geloși. Dar cum rămâne cu păsările ce nu pot zbura? Ați crede că acestea le-ar ține pică rudelor zburătoare, dar, de fapt, și aceste păsări nezburătoare sunt la fel de incredibile precum rudele lor. Chiar dacă acestea nu își pot folosi aripile pentru a zbura tot ar trebui să fiți invidioși pe ele.

  1. Pinguinul

 

Nicio listă de păsări nezburătoare nu ar fi completă fără pinguin. Toate cele 18 specii de pinguni sunt incapabile de a zbura, de fapt, sunt excelenți la înotat și scufundat, ceea ce fac în majoritatea timpului. Picioarele scurte și trupul corpolent le oferă un mers distinctiv legănat. Majoritatea oamenilor au tendința de a asocia pinguinii cu Antarctica, dar multe dintre specii trăiesc în latitudini mai mari. Câteva specii trăiesc chiar în climate tempetare, iar pingunii Galapagos trăiesc la Ecuator. Aceste păsări sunt incredibil de romantice – pinguinii sunt în mare măsură monogami și își caută partenerul/a în fiecare sezon printre sutele sau miile de păsări din colonia de care aparțin.

  1. Rața steamer

8rata

Trei din cele patru specii de rață steamer sunt nezburătoare, dar nu ar trebui să te joci cu niciuna din cele patru specii.Chiar și unii masculi, din specia zburătoare, sunt prea grei pentru a-și putea lua zborul. Aceste rațe Sud Americane și-au câștigat renumele prin faptul că aleargă peste apă și dau din aripi precum roțile unui vapor cu aburi. Ele își folosesc aripile și în alt scop. Rațele steamer, cunoscute pentru agresivitatea lor, se angajează în epice bătăi sângeroase privind dispute teritoriale. Aceste rațe se luptă atât între ele, dar se cunosc cazuri în care acestea au omorât păsări de apă mai mari ca dimensiunea lor.

  1. Weka (Maori hen) – găina de lemn

8weka

Weka este o pasăre din Noua Zeelandă. Această pasăre cafenie, de mărimea unei găini, a fost o resursă importantă pentru nativii din Noua Zeelandă și pentru coloniștii europeni în trecut, dar acum este clasificată ca o specie vulnerabilă. Deși pot trece neremarcate, aceste păsări au un tril foarte strident pe care masculii și femelele îl cântă în duet. Weka sunt recunoscute ca fiind niște păsări hoțomane inteligente astfel încât vor fura mâncare sau mici obiecte pentru puii lor. Chiar dacă nu își pot folosi aripile pentru a zbura, weka sunt niște înotătoare formidabile.

  1. Struțul

8strut

Mărețul struț este cu adevărat regele păsărilor. Cunoscută ca fiind cea mai mare pasăre care trăiește pe Pământ la ora actuală, struțul poate atinge o înălțime de până la 2,75m și o greutate de 150 kg, în cazul masculului, și o înălțime de 1,9m și o greutate de 110 kg, în cazul femelei. Ouăle struțului sunt cele mai mari din lume și ating dimendiuni de (aproximativ) 13 cm în diametru și 6 kg în greutate. Aceste păsări sunt născute ca fiind niște excelenți alergători, ating viteze de până la 70 km/h alergând de-a lungul Africii. Deoarece sunt o delicatesă în Asia, aceste păsări au dispărut de pe acest continent. O altă particularitate a struțului este faptul ca ochii lor au 5 cm în diametru, fiind în cadrul vertebratelor terestre cu ochii cei mai mari. Pe lângă acest fapt, ei au și niște gene pe măsură.

  1. Kiwi

8kiwi

Această pasăre cafenie, de mărimea unei găini, se găsește în Noua Zeelandă și este pasărea națională și simbolul acestei țări. Există cinci specii de Kiwi și, din păcate, este pe lista păsărilor pe cale de dispariție. Kiwi are aripile atrofiate, nu are claviculă, se hrănește cu larve de insecte și duce o viață nocturnă. Este singura pasăre care se ghidează după miros în timpul vânătorilor. Datorită faptul că la capătul ciocului prelung se regăsesc nările, aceasta adulmecă râme, larve sau insecte. Cu toate acestea, pasărea kiwi reușește să depună ouă de dimensiuni uriașe, ouă ce cântăresc aproximativ 450 grame, ce reprezintă circa 25% din greutatea femelei. În acest context, ouăle păsării kiwi sunt cele mai mari ouă ale vreunei specii raportate la proporțiile păsării.

  1. Kakapo – papagalul de noapte

8Kakapo

Kakapo, cunoscut și ca „papagalul bufniță” este, de asemenea, nativ din Noua Zeelandă. Acest papagal nocturn are fața unei bufnițe, poziția unui pinguing și mersul unei rațe. Este cu adevărat o pasăre ciudată, dar în același timp, și una frumoasă, cu pene verde închis. Poate măsura până la 60 cm și atinge 4 kg la maturitate. Această pasăre are o importanță istorică în cultura Maori și se regăsește în folclorul lor. Kakapo este o specie pe cale de dispariție și ultimile păsări trăiesc pe trei insule libere de prădători. Cântecul masculilor este atât de puternic încât de poate auzi până la 800m distanță.

  1. Takahe

8Takahe

Această pasăre, de mărime medie, provine din Noua Zeelandă și este un adevărat maestru în arta ‘de-a v-ați ascunselea’. S-a crezut a fi o specie extinsă pe la sfârșitul anilor 1800 până când, în 1948, a fost redescoperită. La ora actuală, această specie este în stare de conservare, existând doar 500 de exemplare.Takahe un caracter la fel de colorat precum penajul său, pene ce sunt în combinație de albastru – verde sau albastru – mov și ciocul roșu. Sunt de o longevitate remarcabilă – reușind să atingă până la 20 de ani.

  1. Cassowary – cazuar

8cazuar

Cazuarul este o pasăre de care ai vrea să te ferești. Această pasăre – gigant, nativă din Oceania, face parte din categoria grea. Există trei specii și cea mai comună dintre acestea, cazuarul sudic, este a treia cel mai înaltă pasăre. Singurele care o întrec fiind struțul și emu. Cazaurii sunt păsări foarte timide, dar (când sunt provocate) sunt capabile să cauzeze răni câinilor și oamenilor, deși decesele sunt extrem de rare. Cazuarii fac parte din grupul căruia aparțin și struții, păsările emu și kiwi.

Daca ti-a placut articolul, urmareste ATLAS GEOGRAFIC pe FACEBOOK

Distribuie articolul să vadă și alții